Kihagyás

Java telepítése

Ahhoz, hogy Java nyelven írt programot futtassunk, szükségünk van egy futtatókörnyezetre, angolul Java Runtime Environment (JRE)-re. A JRE tartalmazza a Java Virtual Machine (JVM)-et, amelyen a Java bájtkód fut, valamint rengeteg beépített osztályt, melyek a programok alapműködését támogatják (pl System, csomagoló osztályok, kollekciók, stb.).

Java kód fordításához azonban ez nem elég, a fordító ugyanis a Java Development Kit (JDK) része. A JDK csomagok mindig tartalmazzák a JRE-t is, tehát ha fejleszteni akarunk, akkor elég csak a JDK-t telepíteni. (Korábban különálló módon letölthető volt csak a JRE is, de ez már jónéhány éve nem így van.)

JDK-ból sokfajta build, azaz változat áll rendelkezésünkre. Mindenek előtt létezik az OpenJDK, ami egy open source (nyílt forrású) projekt, a magja minden JRE/JDK csomagnak. Lehet direktben is használni, az összes Linux disztribúció valamely verzióját szokta kínálni az OpenJDK-nak a csomagtárolóiban. Windowsra is le lehet tölteni binárisokat belőle, de csak a legfrissebb verzióból (természetesen mivel nyílt forrású, bárki készíthet magának belőle saját buildet is).

Az OpenJDK-ból aztán több cég/szervezet készít saját buildeket, például az Oracle, az IBM, a RedHat, az Azul, vagy akár a Microsoft. Ezek saját, zárt kóddal lehetnek kiegészítve, esetleg bizonyos részek implementációja teljesen ki van cserélve, és a vállalatok általában fizetős formában árulják ezeket a változatokat, amelyekhez teljes támogatást is kínálnak. Előnyük lehet a hosszabb távú biztonsági támogatás, valamint a saját komponensek ténylegesen jobbak lehetnek mint az OpenJDK-ban található nyílt forrású változat valamilyen szempontból. Ezek használata azonban sokszor egyáltalán nem, vagy csak korlátozottan ingyenes. A kurzus során természetesen semmi olyan dolgot nem fogunk tanulni/használni, amihez szükség lenne egy fizetős/céges Java változatra.

De akkor melyiket válasszuk? Linuxon egyszerű dolgunk van, telepítsük a csomagtárolóban megtalálható legfrissebb JDK-t. Windowson és macOS-en bármely változathoz le kell töltenünk egy csomagot/telepítőt. Előfordulhat az is, hogy ezek letöltéséhez a disztribúció készítője személyes adatokat is bekér, esetleg a korábban is említett fizetős verzió érhető csak el.

Az OpenJDK csomagok Windowsra és macOSre kicsit nehézkesen telepíthetőek, valamint csak a legfrissebb verzió érthető el belőlük. Ezt az űrt tölti be az Adoptium (korábban AdoptOpenJDK) projekt, mely gyakorlatilag tiszta OpenJDK csomagok bármilyen módosítás nélkül, a projekt csupán a fordítást, tesztelést, terjesztést végzi. Az általuk készített csomagok telepítését mutatjuk be.

Windows

  1. Látogass el az Adoptium oldalára.

  2. Az oldal remélhetőleg magától felismeri, hogy Windowson és milyen architektúrán vagyunk (ez általában x64).

  3. Válasszunk verziót. A képernyőn lévő "Latest LTS Release" letöltőgomb tökéletesen megfelel a kurzuson, ez a legfrissebb LTS (Long-term support) változat telepítőjét fogja letölteni A tárgy teljesítéséhez ez tökéletesen elegendő, a Bírón is mindig a Java aktuális LTS verziója fut. Azonban akinek ez nem felel meg, nyugodtan válasszon magának verziót az "Other platforms and versions" gombra nyomva.

  4. Töltsük le, indítsuk el a telepítőt!

  5. A telepítő indulása után egy kissé régimódi ablakban tudjuk a telepítendő komponenseket kiválasztani. Az Add to PATH és az Associate .jar alapból be vannak kapcsolva, amennyiben nincs más JDK telepítve a gépre és szeretnénk ha ez lenne az alapértelmezett, kapcsoljuk be a Set JAVA_HOME variable opciót is az X-re kattintva.

    AdoptOpenJDK komponensek

  6. Kattintgassuk végig a telepítőt.

Linux

Mint azt a bevezetőben írtuk, gyakorlatilag az összes Linux disztribúció rendelkezik OpenJDK binárisokkal a csomagtárolóiban, ezek telepítését javasoljuk. Más verzió telepítése sem túl bonyolult, a legtöbb disztribúcióból elérhető zip formátum, melyet kicsomagolva meg is vagyunk. A PATH környezeti változó beállítása természetesen itt is fontos lehet, ezeket is érdemes beállítani.

Debian, Ubuntu, Linux Mint, stb.

Az alábbi parancs a legfrissebb alapértelmezett JDK változatot fogja telepíteni.

sudo apt install default-jdk

Fedora, CentOS, Oracle Linux, Red Hat Enterprise Linux, stb.

sudo yum install java-17-openjdk-devel

Arch, Manjaro, stb.

sudo pacman -S jdk-openjdk

macOS

Az Adoptium oldalán találhatók macOS buildek is, melynek telepítéséről nincs tapasztalatunk, mivel egyikünk sem rendelkezik ilyen géppel. Valószínűleg az x64 .pkg verziót érdemes letölteni, ugyanis azt a legkönnyebb telepíteni. Kövessük a hivatalos telepítési útmutatót angol nyelven.

Telepítés ellenőrzése

Ha kész a telepítés, ellenőrizd le, hogy működik-e! Indíts egy parancssort vagy terminált (windowson Win + R, cmd), majd írd be a java -version és a javac -version parancsokat. A képhez hasonló választ kell kapnod.

Telepített java és javac


Utolsó frissítés: 2023-03-13 08:42:06