Kihagyás

Java telepítése

Ahhoz, hogy Java nyelven írt programot futtassunk, szükségünk van egy futtatókörnyezetre, angolul Java Runtime Environment (JRE)-re. A JRE tartalmazza a Java Virtual Machine (JVM)-et, amelyen a Java bájtkód fut, valamint rengeteg beépített osztályt, melyek a programok alapműködését támogatják (pl System, csomagoló osztályok, kollekciók, stb.).

Java kód fordításához azonban ez nem elég, a fordító ugyanis a Java Development Kit (JDK) része. A JDK csomagok mindig tartalmazzák a JRE-t is, tehát ha fejleszteni akarunk, akkor elég csak a JDK-t telepíteni, ha valamely gépen csak futtatni akarunk Java programokat, oda elég a JRE is.

JDK-ból és JRE-ből sokfajta build, azaz változat áll rendelkezésünkre. Mindenek előtt létezik az OpenJDK, ami egy open source projekt, a magja minden JRE/JDK csomagnak. Lehet direktben használni, az összes Linux disztribúció valamely verzióját szokta kínálni az OpenJDK-nak a csomagtárolóiban. Windowsra is le lehet tölteni binárisokat belőle, de csak a legfrissebb verzióból.

Az OpenJDK-ból aztán több cég/szervezet készít saját buildeket, például az Oracle, az IBM, a RedHat, az Azul. Ezek saját, zárt kóddal lehetnek kiegészítve, esetleg bizonyos részek teljesen ki vannak cserélve, és a vállalatok általában fizetős formában árulják. Előnyük lehet a hosszabb távú biztonsági támogatás, valamint a saját komponensek ténylegesen jobbak lehetnek mint az OpenJDK-ban található nyílt forrású változat valamilyen szempontból. Ezek használata azonban sokszor egyáltalán nem, vagy csak korlátozottan ingyenes.

De akkor melyiket válasszuk? Linuxon egyszerű dolgounk van, telepítsük a csomagtárolóban megtalálható legfrissebb JDK-t. Windowson és macOS-en 2019-ig az Oracle JDK-t ajánlottuk, mert nem üzleti célra ingyenesen használható, a legelterjedtebb JDK (volt) és rendelkezett telepítővel. Azóta viszont regisztrálni kell a letöltéséhez, melynek során sok személyes adatot meg kell adni.

Az OpenJDK csomagok windowsra és macOSre kicsit nehézkesen telepíthetőek, valamint csak a legfrissebb verzió érthető el belőlük. Ezt az űrt tölti be az AdoptOpenJDK projekt, mely gyakorlatilag tiszta OpenJDK csomagok bármilyen módosítás nélkül, a projekt csupán a fordítást, tesztelést, terjesztést végzi. Az általuk készített csomagok telepítését mutatjuk be.

Windows

  1. Látogass el az AdoptOpenJDK oldalára.

  2. Az oldal remélhetőleg magától felismeri, hogy Windowson és milyen architektúrán vagyunk (ez általában x64).

    A JDK Letöltése

  3. Válasszunk verziót. A tárgy teljesítéséhez a 8 is elég lenne, a 11 az aktuális Long-Term Support (LTS) és a 14 a legfrissebb amikor ez a dokumentum készült. Igazából bármelyiket választhatjuk, mi a legfrisseb LTS verziót javasoljuk, azzal a legvalószínűbb, hogy a legtöbb program kompatibilis, a kabinetben és a Bírón szintén 11-es verzió van. Választhatunk a HotSpot és az OpenJ9 JVM között, maradjunk a HotSpotnál, de elvileg ez is indifferens a gyakorlat szempontjából.

  4. Töltsük le, indítsuk el a telepítőt!

  5. A GNU GPL licensz elfogadása után egy kissé régimódi ablakban tudjuk a telepítendő komponenseket kiválasztani. Az Add to PATH és az Associate .jar alapból be vannak kapcsolva, amennyiben nincs más JDK telepítve a gépre és szeretnénk ha ez lenne az alapértelmezett, kapcsoljuk be a Set JAVA_HOME variable opciót is az X-re kattintva.

    AdoptOpenJDK komponensek

  6. Kattintgassuk végig a telepítőt.

Linux

Mint azt a bevezetőben írtuk, gyakorlatilag az összes Linux disztribúció rendelkezik OpenJDK binárisokkal a csomagtárolóiban, ezek telepítését javasoljuk.

Megtévesztő lehet, hogy itt a projekt nevében is benne van a JDK, de attól még ugyanúgy létezik csak a JRE-t tartalmazó (amivel csak futtatni lehet), és a JDK-t is tartalmazó verzió (amivel fordítani, javadocot generálni, stb is lehet). Nekünk természetesen az utóbbira lesz szükségünk.

Debian, Ubuntu, Linux Mint, stb.

Az alábbi parancs a legfrissebb alapértelmezett JDK változatot fogja telepíteni, ami Debian 10 és Ubuntu 18.04 esetén is az OpenJDK 11.

sudo apt install default-jdk

Fedora, CentOS, Oracle Linux, Red Hat Enterprise Linux, stb.

sudo yum install java-11-openjdk-devel

Arch, Manjaro, stb.

sudo pacman -S jdk-openjdk

macOS

Az AdoptOpenJDK oldalán találhatók macOS buildek is, melynek telepítéséről nincs tapasztalatunk, mivel egyikünk sem rendelkezik ilyen géppel. Valószínűleg az x64 .pkg verziót érdemes letölteni, ugyanis azt a legkönnyebb telepíteni. Kövessük a hivatalos telepítési útmutatót angol nyelven.

Telepítés ellenőrzése

Ha kész a telepítés, ellenőrizd le, hogy működik-e! Indíts egy parancssort vagy terminált (windowson Win + R, cmd), majd írd be a java -version és a javac -version parancsokat. A képhez hasonló választ kell kapnod.

Telepített java és javac


Utolsó frissítés: 2023-01-30 23:37:32