Kihagyás

A gyakorlat anyaga

Ezen a gyakorlaton megnézzük, hogy hogyan futtathatjuk a JavaScriptben írt kódjainkat terminálból a Node.js futtatókörnyezet segítségével. Szó lesz a nyelv fontosabb vezérlési szerkezeteiről, a függvényekről, valamint a stringekkel is részletesebben fogunk foglalkozni.

JavaScript futtatása terminálból

Az előző gyakorlaton a böngészős JavaScripttel ismerkedtünk meg. Ekkor a JavaScript kódunkat HTML kódba ágyaztuk be, majd azt a böngészőben található JavaScript Engine segítségével futtattuk.

A JavaScript kódjaink futtatásához viszont nem feltétlenül szükséges böngésző, hanem akár parancssorból is tudjuk ezeket futtatni (hasonlóképpen, mint ahogy azt a Python szkriptjeinkkel csináltuk).

Node.js telepítése

A terminálból való futtatáshoz a Node.js nevű futtatókörnyezetet fogjuk használni. Ezt erről a weboldalról szerezhetjük be. Töltsük le, majd telepítsük az LTS (Long Term Support) verziót!

A telepítés után nyissunk egy parancssort, és itt adjuk ki a node --version parancsot! Ha a parancs kimenete a telepített program verziószáma, akkor a telepítés sikeres volt.

Szkriptek futtatása Node.js segítségével

Hozzunk létre egy új JavaScript fájlt index.js néven, majd írjuk bele az alábbi kódot:

1
2
console.log("Hello!");
console.log("Ez a konzolablakon fog megjelenni.");

Mentsük el a szkriptet, majd parancssorban adjuk ki a node index.js parancsot abban a mappában, ahol a fájl található! A parancs segítségével lefuttatjuk az imént létrehozott szkriptünket, és máris láthatjuk annak a kimenetét a terminál ablakon.

Kimenet

Hello! Ez a konzolablakon fog megjelenni.


Utolsó frissítés: 2022-09-05 11:41:50