Kihagyás

Kick-off

Az alábbi ábra mutatja be a projektmunka első részének folyamatát. A diagram két részre bontható a szereplők alapján. Bal oldalt látható a gyakorlatvezető által végrehajtott lépések, jobbra a hallgatóé, szürke színnel kiemelve.

issue-valasztas

Projekt előkészítése

A hallgatók a CodeMetropolis nevű nyílt forráskódú projekt fejlesztésébe kapcsolódnak be. A projekt jelenleg GitHub szerveren található.

Hallgatói szerver

A gyakorlatvezetők a félév elején létrehoznak egy másolatot a projektből a Hallgatói GitLab szerveren. A hallgatók ezen a szerveren nyugodtan kísérletezhetnek és dolgozhatnak, anélkül, hogy veszélyeztetnék a projekt központi kódbázisának állapotát.

Az egyes projektek és szerverek közötti kapcsolatot az alábbi deployment diagramm szemlélteti.

project-layout

A központi GitHub (legfölső projekt) és az alatta lévő gyakorlatokhoz kapcsolódó projektek közötti szinkronizációt a gyakorlatvezető végzi el. Szintén a gyakorlatvezető hozza létre az egyes projekteket és a félévet összefogó csoportot is. Ezek az ábrán a középső sorban találhatóak.

Issue-k kiválasztása

A minden hallgatónak legalább egy issue-t kell választani, melyen a félév során dolgozni fog. A feladat az issue teljes életútjának végigkísérése, kezdve a kapcsolódó részek feltérképezésétől, a megvalósításon át, egészen a minőségbiztosítás és dokumentálásig.

Miből lehet választani?

Az issue-k a félév elejétől kezdve elérhetőek az adott linken.

Az issue-k bonyolultságát, azt hogy hány hallgató számára ajánlott, és egyéb meta-információkat GitHub projektben jelezzük különböző címkékkel.

címke jelentés
RF2 Rendszerfejlesztés 2 projektmunka számára ajánlott
Xstudent X hallgató számára javasolt
complexityY Y bonyolultságú issue

Választhatok olyan issue-t ami több vagy kevesebb hallgató számára ajánlott?

Igen, de az ajánlástól való eltérést minden esetben jóvá kell hagyni a gyakorlatvezetőnek.

Honnan tudom, hogy képes vagyok-e bonyolultabb issue megoldására?

Ha bizonytalan vagy kérd ki a gyakorlatvezető tanácsát. Az issue nehézsége sok mindentől függ, egyik meghatározó tényező a fejlesztő korábbi tapasztalata, szaktudása és szakmai érdeklődése. Egy adatbázis tervezés lehet, hogy egyszerű feladat egy szakértőnek, de nehéz egy grafikus felületekkel foglalkozó kollégának.

Az issue leírása és hozzárendelt címkék mind fontos információval szolgálhatnak a választása során. Ha az issue-hoz tartozik megbeszélés, vagy kapcsolódó (akár lezárt) issue-k azokat is érdemes megnézni. Természetesen az adott projekt kódbázisába is célszerű bele pillantani.

Az issue-k kiválasztása időrendben történik, vagyis vitás esetekben a korábbi jelentkezést részesítjük előnyben. A választást a Coospace közös színtérben kell jelezni, a megadott eszközzel.

A választás jóváhagyása

Az issue választási időszak után a gyakorlatvezető egy másolatot fog készíteni a kiválasztott issue-ról a hallgatói szerveren lévő projektben. A gyakorlatvezető az első jelentkező hallgatót hozzárendeli az új issue-hoz, illetve a többi hallgatót említi a leírásában. (Sajnos GitLab-ban nem lehet több embert egyszerre hozzárendelni egy issue-hoz.) Innentől a munka ebben az új issue-ban és a hallgatói szerveren folyik.

Jóváhagyás szükséges!

Az adott issue-választás csak akkor tekinthető jóváhagyottnak, ha a fenti hozzárendelés megtörténik.


Utolsó frissítés: 2023-02-13 10:27:11