Kihagyás

Kutatási terv

Ahogy az informatikában szinte minden tervezésen alapul, így a kutatás sem kivétel. Ahhoz, hogy elfogadható legyen a kutatásunk, először át kell gondolnunk és meg kell válaszolnunk pár kritikus kérdést. Gondolnunk kell a kutatás céljára, illetve a saját időbeosztásunkra is. A hallgató(k) feladata közé tartozik, hogy kutatási tervvel támasszák alá az elvégezni kívánt munkát.

Miért kell mindent ledokumentálni?

Gondoljunk bele, hogy terv nélkül indulunk neki egy probléma megoldásának. Elképzelehető, hogy meg tudjuk oldani anélkül is, viszont fejben mindenképpen átgondoljuk többször is az irányát és a megvalósítását mielőtt nekilátunk a munkának. Ha már úgy is mindig emlékeznünk kell rá és átgondolnunk, akkor érdemesebb lehet leírni. Az ember feledékeny, így biztosan előfordul, hogy nem emlékszünk minden részletre. Ez a dokumentáció segítség a jövőre nézve.

Kutatás célja

Az első lépés a legfontosabb és egyben legnehezebb lépés. Ahhoz, hogy megfelelő legyen a kutatásunk célt kell állítanunk. A hallgatónak meg kell határoznia miért tartja a témát relevánsnak.

Szakirodalom feltérképezése

Minden kutatás egyik kiemelten fontos része, hogy a témánkhoz hasonló szakirodalmat feldolgozzuk. A kapcsolódó irodalom alapos ismerete alapján tudunk kérdéseket feltenni és tovább gondolni a metodológiákat. Egyrészt megismerés szempotnjából érdemes felkeresni a kapcsolódó szakirodalmat, másrészt pedig validálhatjuk, hogy új az ötletünk. A kapcsolódó szakirodalom keresése tudományos folyóiratokban/oldalakon történik (pl. IEE Xplore vagy Google Scholar). Ha találtunk egy cikket, ami kapcsolódik a témánkhoz az nagyszerű kiindulási pont lehet. Általában találunk "Related work" (kapcsolódó irodalom) fejezetet a cikkben, ezekre szintén érdemes rákeresni az előbb említett oldalakon. Továbbá érdemes megnézni, hogy a kapcsolódó cikkek kiket, illetve kikre hivatkoznak. Ebből fel tudunk építeni egy gráfot/mind mapet amin átlátjuk, hogy mely cikkek tartoznak a témánkhoz.

Kutatási kérdések

Miután megismerkedtünk a szakirodalommal és megterveztük a kutatásunk célját feltehetünk tudományos kérdéseket. Ezekkel egy konkrét problémára próbálunk hipotézist felállítani. A kutatás során ezek alapján dolgozunk, majd az ezekre adott válasz adja a kutatásunk gerincét.

Példa

Ilyen kérdés lehet pl. Függ-e a hallgatók által szerzett jegy az előismeretektől?

Időbeosztás

Az időbeosztással struktúráltan tudjuk végezni a kutatási munkákat. Érdemes heti lebontásban eltervezni milyen feladatokat végez a hallgató.

Időbeosztás fontossága!

Az időbeosztás csak iránymutatásnak szolgál, ne frusztráljon ha nincs kész minden időre. Azonban nem szabad félvállról venni sem. A végső határidőt mindenképpen tartani kell.

Megfelelő kutatási terv

Ha kutatási tervet akarunk írni, akkor az ezen oldalon lévő pontokat felhasználva megfelelő tervet tudunk készíteni.


Utolsó frissítés: 2023-01-20 13:15:16