Kihagyás

Támogató anyagok

A kutatás minden egyes lépését érdemes dokumentálni, ez ugyanúgy vonatkozik az adatgyűjtésre és feldolgozásra is. Minden kutatási ötlet/kérdés megválaszolása és a megvalósítás viszonylag nagy adathalmazon történik. Ahhoz, hogy ne kézzel kelljen átnézni és számolni az adatokon támogató eszközöket használunk. Az exceltől a bonyolult keretrendszerig bármi lehet ilyen eszköz.

Saját eszközök

A hallgató feladata közé tartozik az, hogy az adatok feldolgozását támogató eszközöket megírja (érdemes Python nyelven dolgozni, ugyanis számos matematikai és egyéb hasznos csomag elérhető).

Hogyan kell kinézzen egy ilyen eszköz

Ha kvantitatív kiértékelést csinálunk, akkor először is be kell olvasnunk az adatunkat (pl. van egy csv fájlunk adatokkal, ekkor vagy excelbe importáljuk, vagy fileként megnyitjuk pythonban). Ezután valamit kezdenünk kell az adatokkal. Ez megfelelő alkalom arra, hogy rendezzük vagy szűrjük őket. Miután ez megtörtént a hipotéziseinket alá kell támasztanunk. Ezt megtehetjük különböző statisztikai számolásokkal. Majd az eredményt vizualizálnunk kell (grafikonok stb.)


Utolsó frissítés: 2022-01-14 13:09:47