Kihagyás

Kapcsolódó kutatások megismerése

A kutatás része, hogy ismeretet szerezzünk a kapcsolódó szakirodalomról. Ez hozzásegít, hogy ötleteket merítsünk, továbbá, hogy ellenőrizzük új-e az ötletünk.

Kulcsszavak meghatározása

Ahhoz, hogy tudjunk keresni kapcsolódó szakirodalmakat muszáj meghatároznunk kulcsszavakat. Ezekre a kulcsszavakra fogunk később rákeresni. A jó kulcsszavak kitalálása kritikus lépése a kutatásnak. Ha rossz kulcsszóra keresünk rá, akkor nem biztos, hogy minden kapcsolódó irodalmat megtalálunk.

Hogyan találjak ki jó kulcsszavakat?

Próbáljuk meg a témánkat általánosan egy-egy szóval leírni, ezeket keresésnél fel tudjuk használni. Pl. ha unit tesztelésre akarunk keresni, akkor a kulcsszavaink unit és testing lesznek.

Ha már találtunk egy kapcsolódó cikket, akkor annak a kulcsszavait is felhasználhatjuk a keresésnél.

Keresés

A hallgatónak tudományos munkát kell készítenie, így nem elég ha google-n rákeres és egy wiki oldalt kimásol. A google scholar jól használható cikkek keresésére, ezentúl az IEEE Xplore is használható.

"Hógolyó effektus" (Snowballing)

Ha már rendelkezünk egy kapcsolódó irodalommal, akkor azt fel tudjuk használni, hogy továbbiakat keressünk. A hógolyó effektus a hógolyó készítésén alapul: egy kis golyót görgetünk és az egyre nagyobb lesz. Hasonlóan a tudományos cikkeknél is, rákereshetünk a kapcsolódó irodalmakra, ezt úgy tehetjük, hogy megnézzük kiket hivatkoznak az aktuális cikkben. Ugyanígy visszafele is működik, tehát megnézhetjük, hogy az adott cikket kik hivatkozzák le. Majd ha találtunk az előzőek alapján egy újabb cikket, akkor folytathatjuk a hivatkozások ellenőrzését addig amíg egy átfogó képet nem kapunk.


Utolsó frissítés: 2022-01-07 15:06:50